Маркъс Зюсак

Блог

Научете повече за автора на „Крадецът на книги”, Маркъс Зюсак

Маркъс Зюсак е роден през 1975 г. и е автор на пет книги, включително на бестселъра „Крадецът на книги”, който е преведен на повече от четиресет езика. Издаден през 2005 г., „Крадецът на книги” повече от десетилетие е в класацията на „Ню Йорк Таймс” за бестселъри и все още е там до ден-днешен.

Първите му три книги, „Аутсайдерът”, „Да се биеш с Рубен Улф” и „Когато кучетата плачат” (известна също като „Да спечелиш момичето”), издадени между 1999 и 2000 г., са публикувани по цял свят и са носители на няколко награди и отличия в родината на автора Австралия и в Съединените щати.

„Аз съм пратеникът”, издадена през 2002 г., през 2003 г. печели Наградата на Австралийския литературен съвет „Етел Търнър”, както и наградата „Майкъл Л. Принц” в Америка. Тя е също носител на многобройни читателски награди в Европа, в това число на престижната наградаDeutscher Jugendliteratur Jugendjury” в Германия през 2007 г., която  авторът печели и за „Крадецът на книги” през 2010 г.

„Крадецът на книги” обаче е романът, който утвърждава Маркъс Зюсак като един от най-успешните австралийски автори. До този момент книгата е заемала челни позиции в класациите на Amazon.com, Amazon.co.uk иNew York Times”, както и на много страни в Южна Америка, Европа и Азия. Тя също е била сред петте най-добре продавани книги във Великобритания и други страни. Носител е на многобройни литературни, читателски и книжарски награди. „Крадецът на книги” е също единствената книга, която фигурира в списъците на World Book Night едновременно и на САЩ, и на Великобритания за 2012 г. и е обявена за любимата книга на австралийските читатели от култовата независима книжарница „Dymocks” в три поредни години.

През 2013 г. „Крадецът на книги” е адаптирана за големия екран и е режисирана от носителя на наградата „Emmy” Браян Пърсивал („Имението Даунтън”). Сред звездите на филма са носителят на „Оскар” Джефри Ръш („Блясък”, „Речта на краля”) и номинирата за „Оскар” Емили Уотсън („Порейки вълните”, „Ана Каренина”). Ролята на главната героиня Лизел Мемингер се изпълнява от Софи Нелис („Господин Лазар”).

„Гардиан” нарича „Крадецът на книги” „роман с поразителен размах и майсторски разказан”. „Ню Йорк Таймс”: „Възхитителен и бляскав роман, от онези, които могат да променят живота ти завинаги. „Ди Ейдж”: „Оригинална, вълнуваща и красиво написана книга.”

През 2014 г. Маркъс Зюсак получава от Асоциацията на американските библиотекари наградата „Маргарет Едуардс” за важен и траен принос към юношеската литература за творчеството си от „Аутсайдерът” до „Крадецът на книги”.

Той израства в Сидни, Австралия, и все още живее там със съпругата си и двете си деца.